ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ

menu
Συνεργατικά Προγράμματα
Το όραμα του σχολείου είναι να αποτελεί έναν ανοιχτό, δημοκρατικό και ανθρώπινο χώρο μάθησης, όπου κάθε παιδί, χωρίς αποκλεισμούς, έχει την ευκαιρία να αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια για να εξελιχθεί σε έναν μορφωμένο και ολοκληρωμένο άνθρωπο. Ένα σχολείο που καλλιεργεί τη χαρά της μάθησης, ενθαρρύνει τη συμμετοχή και προάγει την αποδοχή, δίνοντας έμφαση στη δημιουργικότητα της παιδικής ηλικίας. Κεντρικοί στόχοι αυτού του οράματος είναι η ανάπτυξη της προσωπικότητας και η ενίσχυση σημαντικών δεξιοτήτων ζωής, όπως η δημιουργικότητα, η υπευθυνότητα, η συνεργασία, η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός. Παράλληλα, το σχολείο διαμορφώνει περιβαλλοντική συνείδηση και προάγει τις αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, θέτοντας τις βάσεις για μια κοινωνία δικαιοσύνης και σεβασμού.
Γεώργιος Τζιουμάκης
Επικοινωνία με σχολείοΤο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισάγει τους μαθητές-τριες στον κόσμο του ρεμπέτικου μέσα από βιωματικές και διαθεματικές δραστηριότητες. Αρχικά, τα παιδιά διερευνούν τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντά τους, παρακολουθούν ντοκιμαντέρ, ακούν ρεμπέτικα τραγούδια και μαθαίνουν τα μουσικά όργανα που συνδέονται με το ρεμπέτικο. Συγκρίνουν το ρεμπέτικο με τη ραπ, αναλύουν στίχους και δημιουργούν κόμικ με βάση τις καθημερινές συνήθειες των ρεμπετών. Παράλληλα, συμπληρώνουν βιογραφίες ρεμπετών, γράφουν ποιήματα και δημιουργούν αφίσες στα ελληνικά και στα αγγλικά. Παίρνουν συνεντεύξεις από καλλιτέχνες του ρεμπέτικου και της ραπ, συμμετέχουν σε σεμινάρια φωτογραφίας και εικαστικές δραστηριότητες, δημιουργούν stop motion animation. Οι μαθητές-τριες επισκέπτονται το Μουσείο Κινηματογράφου, παρακολουθούν σκηνές από ταινίες, μαθαίνουν τεχνικές παραγωγής ταινιών μικρού μήκους και δημιουργούν τη δική τους ταινία ντοκιμαντέρ με τίτλο: “Αρχίζουμε σε Ρε Μινόρε” με την προβολή της οποίας έγινε η έναρξη του 3ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον. Επισκέπτονται μνημεία που συνδέονται με το ρεμπέτικο και την ιστορία του, αντλούν πληροφορίες και τις χρησιμοποιούν σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές δράσεις, κάνοντας χρήση των τεχνικών φωτογραφίας απαθανατίζουν τοπόσημα και αναπαριστούν σκηνές από ρεμπέτικες κομπανίες, καταγράφουν περιβαλλοντικά προβλήματα των μνημείων και δημιουργούν αφίσες ευαισθητοποίησης, κάνοντας προτάσεις για την επίλυσή τους. Οι μαθητές-τριες συμμετέχουν σε έκθεση φωτογραφίας του δικτύου “ Κλικ Προστάτευσέ Το” και παρουσιάζουν τις δράσεις του προγράμματος στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Μαθαίνουν να χορεύουν ρεμπέτικους χορούς, δημιουργούν πολυτροπικά κείμενα, φωτοκόμικ με ρεμπέτικους στίχους, podcasts και ραδιοφωνικές εκπομπές με θέμα την ιστορία και την εξέλιξη του ρεμπέτικου, ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς αφιερωμένες στο ρεμπέτικο.
Το πρόγραμμα πέτυχε τους αρχικούς του στόχους και οι μαθητές-τριες έγιναν πρεσβευτές της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και του ρεμπέτικου στη δική τους γενιά, δημιουργώντας ποικίλα παραγόμενα (εικαστικές δημιουργίες, ταινία ντοκιμαντέρ, podcasts, ραδιοφωνικές εκπομπές) που είναι δημοφιλή στους συνομηλίκους τους. H προστιθέμενη αξία του προγράμματος αφορά στο γεγονός ότι οι μαθητές-τριες όχι μόνο έκαναν εξάσκηση σε προσληπτικές και παραγωγικές δεξιότητες λόγου, αλλά μέσω των διαθεματικών δράσεων ανακάλυψαν συνεργατικά την αξία του ρεμπέτικου τραγουδιού, εξερεύνησαν και αποκόμισαν γνώσεις και δεξιότητες σε ποικίλα γνωστικά αντικείμενα με δημιουργικό τρόπο. Η συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων έδωσε στους μαθητές-τριες τη δυνατότητα να προσεγγίσουν και να κατανοήσουν τη θεματική του ρεμπέτικου τραγουδιού με έναν ολιστικό και πολυδιάστατο τρόπο, συνδυάζοντας διαφορετικές οπτικές και πεδία γνώσης. H παρουσίαση των έργων των μαθητών-τριων σε φεστιβάλ, εκθέσεις και στην τελική γιορτή των σχολείων καλλιέργησε στα παιδιά θετικά συναισθήματα, όπως την αίσθηση της υπερηφάνειας και ενίσχυσε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους. Η στάση των γονέων και κηδεμόνων ήταν υποστηρικτική και ενθαρρυντική σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Είχαν ενεργή συμμετοχή και παρουσία όσες φορές τους ζητήθηκε και η ανατροφοδότηση που δώσανε ήταν εξαιρετικά θετική. Η ένταξη του προγράμματος σε δίκτυα, όπως αυτό της Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, το “Κλικ, Προστάτευσέ το” και το μαθητικό ραδιόφωνο European School Radio, πρόσφερε στους μαθητές-τριες τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών στο Ολύμπιον, σε εκθέσεις φωτογραφίας στο Βαφοπούλειο και σε ζωντανές ραδιοφωνικές εκπομπές, συνδέοντας με αυτό τον τρόπο το σχολείο με την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία. Τέλος, η πρόσκληση παρουσίασης του προγράμματος στο Πανεπιστήμιο του ΑΠΘ σε ένα δίωρο μάθημα σε φοιτητές του τμήματος Προσχολικής Ηλικίας έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιαστεί το πρόγραμμα εκτενέστερα και να δοθούν ιδέες προσαρμογής του σε μικρότερες ηλικίες καθώς και να συζητηθούν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να συνδεθεί με το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου.
Το 50ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε με το 53ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και το 54ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]